Свети Еразъм  бил родом от град Антиохия, Сирия, и живял

...
Свети Еразъм  бил родом от град Антиохия, Сирия, и живял
Коментари Харесай

Почитаме паметта на свети Еразъм Охридски

Свети Еразъм  бил родом от град Антиохия, Сирия, и живял през III-IV век. Той бил старателен свещеник на тамошната черква, отличил се в грижата за бедните и в проповядването на Христовото благовестие. Бил отдаден и в епископски ранг. В желанието си да притегли нови хора към вярата и живота в Христос, той подхванал проповеднически пътувания, по време на които ревниво разпространявал Божието слово.

С просветлението на Светия Дух, Еразъм постигнал доста триумфи, тъй като Бог отварял сърцата и мозъците на хората да слушат и да следват избавителното обучение. Така стигнал и в днешния град Охрид, където потърпевш страдалчески при започване на IV век. Свети Еразъм бил настойник на Охрид и учредител на локалната черква, която по-късно била наследена от българите. В Първото българско царство почитта към светеца се популяризирала в цялата ни страна. В Охрид има раннохристиянска базилика, отдадена на свети Еразъм, както и скална черква. Житието му е преведено на старобългарски преди XII век.

Свети Никифор  е роден в Цариград през 758 година Родителите му били правилни последователи на православието, по този начин възпитали и сина си. Никифор получил положително обучение и станал духовник, а сетне и клирик на патриаршията. Императорът му упълномощил да поеме ръководството на огромен дом за небогати, а след гибелта на патриарх Тарасий в 806 година Никифор бил определен за негов правоприемник. На този висок пост той намерено се противопоставил на иконоборческата разкол. Но с това станал неуместен на новия император Лъв V Арменец, който подхванал гонение против иконопочитателите.

Настойчивостта на Никифор в отбрана на православието провокирала гнева на императора, който през 815 година го свалил от патриаршеския трон и го изпратил на изгнание, където патриархът изповедник на вярата умрял на 2 юни 828 година
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР